Aquest lloc web utilitza cookies, si roman aquí accepta el seu ús.
Pot llegir més sobre l'ús de cookies a la nostra política de privacitat.

logo
Maternidades

Títol: LA UTILIDAD DE LA CATEGORÍA DE GÉNERO

Autora: Joan W. Scott

Editorial Digital Feminista Victoria Sau
Barcelona, Juliol 2021

"El género: una categoría útil para el análisis histórico", originalment va ser publicat en Inglès com "Gender: A Useful Category of Historical Analysis" a Americal Historical review, 91,1986, pp. 1053-1075; i en castellà el 1990.

Joan W. Scott fa una historiografia d'aquest concepte mitjançant una detallada aproximació als diferents usos de la noció de gènere, tant per part dels feminismes com dels àmbits institucionals i acadèmics, analitzant quirúrgicament la versatilitat d'aquesta perspectiva i de les seves parcialitats interpretatives. Scott defineix gènere en dues parts articulades entre si: "las relaciones sociales basadas en las diferencias que distinguen los sexos" on opera el simbòlic, la normativa, la política organitzativa social i la identitat subjectiva i “una forma primaria de relaciones significantes de poder” que va redefinint com es construeix la història discursivament entre gènere i poder, en interactivitat amb altres categories de opressió com la raça i la classe.

"Género: ¿Todavía una categoría útil para el análisis?". Aquest article va apareixer originalment amb el títol “Gender: Still a Useful Category of Analysis?” a la revista Diogenes, February 2010, vol. 57, No. 1, 7–14. ISSN 0392-1921.

Joan W. Scott, al 2010, escriu aquest article com actualització del seu icònic escrits de 1986 “Género: Una categoría útil para el análisis histórico” reafirmant la importància de l'ús d'aquest concepte que, al llarg de les dècades, ha desbordat les seves plurisignificacions. La autora subratlla la vigència del gènere como una eina analítica que ha tingut un recorregut molt productiu malgrat els perills assenyalats i dels diferents intents fallits que han tractat de constrènyer una única definició. Si pels feminismes del segle passat el gènere ha sigut una manera d'avançar críticament en les teories i pràctiques feministes, en aquest mil·lenni, Scott ens convida a seguir pensant i indagant en aquesta categoria posant l'èmfasi en la construcció i problematització de la diferència sexual donat què, per l'autora, és el gènere allò què: “nos obliga a historizar las formas en las cuales el sexo y la diferencia sexual han sido concebidos” (p. 100)

descarga